Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΟΟΣΑ: Απαραίτητη μεγαλύτερη ασπίδα προστασίας του ευρώ

Μόλις μια ημέρα μετά το συμβιβασμό της Γερμανίας να συνυπάρξουν τα δυο ταμεία βοήθειας του ευρώ - το προσωρινό και το μόνιμο – στο οποία θα μπορούν να κλείσουν τρύπες ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) για την οικονομική συνεργασία και Ανάπτυξη αυξάνει την πίεση λέγοντας ότι πλέον απαιτούνται ένα τρισεκατομμύριο ευρώ για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ευρωζώνης και να ψηλώσουν τα τείχη ασφαλείας


Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού, η εκτιμώμενη απαίτηση χρηματοδότησης θα ανέλθει σε περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ κατά τα επόμενα δύο χρόνια και θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων τραπεζών.

Προκείμενου να ηρεμήσουν οι αγορές – αναφέρει η έκθεση - τα κεφάλαια θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε επαρκή ποσότητα για να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόμενες μελλοντικές αιτήσεις για επιχορηγήσεις. Γι αυτό το λόγο είναι αναγκαία μια σημαντική αύξηση του κεφαλαίου παρ’ όλο που είναι ασαφές αν χρησιμοποιηθούν ποτέ τέτοια ποσά.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης ότι δεν έχει περάσει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι ομαλότερες φέτος. Εκτιμά επίσης ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα σημειώσει οριακή άνοδο 0,2% το 2012.

Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης παραμένουν αδύναμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου