Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Έρμαιο της εγκληματικότητας ο Νομός Ηρακλείου

Κάτοικοι και επιχειρηματίες στην Κρήτη είναι πλέον σε απόγνωση, καθώς αυξάνονται επικίνδυνα τα περιστατικά εγκληματικότητας, την ώρα που όλα τα αστυνομικά τμήματα αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή. Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ανέφερε την απεγνωσμένη επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, που καταδεικνύει την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο νομός. Οι ληστείες σε καταστήματα και πρατήρια υγρών καυσίμων παρουσιάζουν έξαρση, ενώ περιοχές όπως η Μεσσαρά, αλλά και ολόκληρο το βόρειο παραλιακό μέτωπο, είναι πλέον έρμαια των κακοποιών, με αποτέλεσμα να εντείνεται το αίσθημα ανασφάλειας. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι φαίνεται πως είναι ο «εύκολος στόχος» των εγκληματιών, με τα περιστατικά εις βάρος τους να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.


Σύμφωνα με τα συγκριτικά στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΛ.ΑΣ.,
-    οι εκβιάσεις αυξήθηκαν κατά 167% στο πρώτο εξάμηνο του 2011 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010,
-    οι διαρρήξεις σε καταστήματα κατά 70%,
-    οι ληστείες εντός οικιών κατά 700% 
-    οι ληστείες σε μίνι μάρκετ και καταστήματα ψιλικών κατά 300%,

Η Ελληνική Αστυνομία κάνει λόγο για δεκάδες κενές οργανικές θέσεις και για προβλήματα  στα τμήματα της υπαίθρου, που λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό. Ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, χωρίς ουσιαστική εφαρμογή, αόριστες εντολές και κατευθύνσεις, μελέτες και αναλύσεις, συγκροτούν τον… «στρατηγικό» σχεδιασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Στο Δήμο Χερσονήσου, όπως παραδέχτηκε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε πρόσφατη παρέμβαση του κ. Αυγενάκη, η συνολική δύναμη του αστυνομικού τμήματος είναι ελλειμματική και οι μεταθέσεις που έχουν γίνει στο ΑΤ Χερσονήσου γίνονται για την κάλυψη εποχικών αναγκών. Η επιπλέον ενίσχυση σε οχήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Στο Δήμο Βιάννου ενώ καταγράφονται καθημερινά κλοπές, διαρρήξεις και απειλές εναντίον των κατοίκων, καταγράφονται και πάλι τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό. Το ήδη ελάχιστο προσωπικό του Α.Τ. Βιάννου διατίθεται πολύ συχνά για άλλες ενέργειες όπως π.χ. αστυνόμευση γηπέδων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής, με συχνές περιπολίες, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες που σημειώνονται και τα περισσότερα προβλήματα.

Ο κ .Αυγενάκης έχει καταδείξει επίσης με πλείστες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις την έξαρση των  περιστατικών μικροεγκληματικότητας στα χωριά Αγίες Παρασκιές, Κουνάβοι, Μελέσες, Άγιο Βασίλειο, Πεζά και Δαμάνια του νυν Καλλικρατικού Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων και η απάντηση ήταν και πάντα η ίδια: «θα εκπονηθεί μελέτη αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών».

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου έχει επωμισθεί ένα μεγάλο όγκο εργασιών και αρμοδιοτήτων, παρά το γεγονός ότι υπολείπεται κατά πολύ αστυνομικών όλων των βαθμών της ιεραρχίας. Εκτός από τις τοπικές ανάγκες που λόγω της αύξησης της μικροεγκληματικότητας έχουν ενταθεί σημαντικά, το τελευταίο χρονικό διάστημα λειτούργησαν το Τμήμα Μεταγωγών Ηρακλείου και η Υπηρεσία Τροχαίας Βόρειου Ανατολικού Οδικού Άξονα, οι οποίες στελεχώθηκαν κατά κύριο λόγο από προσωπικό της εν λόγω Διεύθυνσης.

Η προβλεπόμενη οργανική δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου ανέρχεται σε 707 αστυνομικούς και 21 ειδικούς φρουρούς, σήμερα όμως υπηρετούν συνολικά μόνο 528 αστυνομικοί και 18 ειδικοί φρουροί. Αν και οι ελλείψεις είναι αποδεδειγμένα μεγάλες, έκπληξη προκαλεί η προκήρυξη των ελάχιστων 6 συνολικά κενών οργανικών θέσεων που θα καλυφθούν κατά τις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους, από αστυνομικούς που υπηρετούν σε άλλες διευθύνσεις.

Τα αστυνομικά τμήματα έρχονται αντιμέτωπα με τραγελαφικές καταστάσεις: Τα μισά σχεδόν περιπολικά και μοτοσικλέτες βρίσκονται ακινητοποιημένα από βλάβες που δεν μπορούν να αποκατασταθούν λόγω έλλειψης χρημάτων. Δεν υπάρχουν πιστώσεις ούτε για να καλυφθούν οι ανάγκες σε καύσιμα.

Τα τραγικά συνεπακόλουθα της οικονομικής κρίσης αναμένεται να εντείνουν το πρόβλημα της εγκληματικότητας. Απαιτείται ολοκληρωμένος και στοχευμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός, με άμεση εφαρμογή, εντατικοποίηση των περιπολιών, ιδιαίτερα εκτός των αστικών κέντρων και ουσιαστική ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων. Δεν τίθεται θέμα μόνο απώλειας περιουσιακών στοιχείων. Οι επιθέσεις κατά της ζωής δυστυχώς αυξάνονται. Τα σωματεία των αστυνομικών καταγγέλλουν ότι πέφτουν συχνά θύματα απειλών και επιθέσεων. Σε ένα οργανωμένο κράτος, ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια και προστασία. Εν όψει μάλιστα της θερινής περιόδου, όπως τονίζει και το Επιμελητήριο Ηρακλείου, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν τώρα, ώστε να συγκροτηθεί και ο απαραίτητος επιχειρησιακός σχεδιασμός.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου