Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Οχι στην απαγόρευση της ελεύθερης συλλογής χοχλιών

Η παραγωγή, εμπορία και εξαγωγή σαλιγκαριών είναι δραστηριότητες που απασχολούν χιλιάδες συμπολίτες μας, ενώ η εξαιρετική ποιότητά τους, που οφείλεται στο ελληνικό κλίμα και στην γεωφυσική του εδάφους, έχει αποκτήσει διεθνή φήμη. Οι εξαγωγές σαλιγκαριών αποφέρουν εισοδήματα της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο, με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι Ηρακλειώτες παραγωγοί που με προσωπικό μόχθο φέρνουν στο νησί 700.000 ευρώ το έτος. Αντί όμως να ενισχύεται η στήριξη των εκτροφείων σαλιγκαριών, προωθείται σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση της ελεύθερης συλλογής τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την συνέχιση αυτής της τόσο επικερδούς δραστηριότητας.


Η πρακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, είναι σαφώς να προσδιοριστούν όροι για την σωστή συλλογή σαλιγκαριών, όχι όμως η ολική απαγόρευση. Σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία πλήττεται, απαιτούνται τρόποι ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών και όχι άκριτες απαγορεύσεις, ειδικά για ένα προϊόν που η ποιότητά του αναγνωρίζεται σε όλες τις αγορές της Ευρώπης. 

Διευκρινίσεις για το μείζον αυτό ζήτημα ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς την Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Α. Διαμαντοπούλου, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης. Παράλληλα, ζητά να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του κλάδου και της εξαγωγικής δραστηριότητας με την θέσπιση των απαραίτητων κανόνων ασφαλείας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου