Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κούρεμα στα δάνεια των νοικοκυριών ζητάει ο Β.Κεγκέρογλου

«Αναγκαίο τώρα το κούρεμα στα δάνεια» λέει ο βουλευτής Ηρακλείου










Με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνει ότι τώρα είναι αναγκαίο το κούρεμα των τραπεζών στα δάνεια.
Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής είναι το παρακάτω:
«Κύριοι Υπουργοί,
Η μεγάλη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων που είχαν συνάψει σε άλλες οικονομικές συνθήκες.
Το πρόβλημα αυτό αν δεν αντιμετωπιστεί θα διογκώνεται καθημερινά οδηγώντας σε ομηρία μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Σήμερα οι τράπεζες προχωρούν σε ορισμένες ρυθμίσεις αλλά με κανόνες που καθορίζουν μόνο αυτές και με επιβάρυνση των δανειοληπτών.
Γι΄ αυτό προτείνω:
Για όλες τις περιπτώσεις δανείων (καταναλωτικά, στεγαστικά κλπ) που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος να δύναται ο δανειολήπτης να ζητήσει:
•           Μείωση της μηνιαίας δόσης χωρίς αλλαγή επιτοκίου και χωρίς προσαυξήσεις με την αναγκαία επιμήκυνση, χωρίς όριο ηλικίας, ανάλογα με τη μείωση του εισοδήματος.
•           Πάγωμα δόσεων ή ποσοστού επί των δόσεων για ορισμένο διάστημα.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν νομοθετηθεί ανάλογη διαδικασία μ΄αυτή που προβλέπεται στον ν.3869/2010 που θα ενισχύει την διαπραγματευτική δυνατότητα του δανειολήπτη  ώστε να γίνει υποχρεωτικό για την τράπεζα και να  δίνεται  η δυνατότητα: 1) Εξωδικαστικού συμβιβασμού: μετά από αίτημα του δανειολήπτη να αποφαίνεται η τράπεζα εντός ενός μηνός αν αποδέχεται τις προτάσεις του για ρύθμιση.
2) Δικαστική απόφαση: αν δεν ανταποκριθεί η τράπεζα τότε μετά από τη παρέλευση του μήνα ο δανειολήπτης να δύναται να προσφύγει στο ειρηνοδικείο προκειμένου να εκδοθεί απόφαση άμεσα εφαρμόσιμη για το ύψος της μηνιαίας δόσης και το χρόνο επιμήκυνσης ή το διάστημα που παγώνει το δάνειο. Κύριο κριτήριο της  δικαστικής απόφασης πρέπει να είναι η μείωση του εισοδήματος
Κύριοι Υπουργοί,
Η ανάγκη για την παραπάνω ρύθμιση είναι επιτακτική. Η ανακούφιση της κοινωνίας από τα υπέρογκα βάρη των δανείων θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες οικογένειες να επιβιώσουν στη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου