Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Καλπάζει το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο

Την ώρα που η κυβέρνηση Παπαδήμου ψάχνει …αγωνιωδώς 325 εκατομμύρια ευρώ, αφήνει προκλητικά να κυκλοφορούν ελεύθεροι διακινητές χιλιάδων παράνομων προϊόντων, στερώντας από τα ταμεία του κράτους δισεκατομμύρια!


Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Επερώτηση η  Δημοκρατική Συμμαχία, καθώς τα φαινόμενα παρεμπορίου και λαθρεμπορίου είναι πλέον σε έξαρση. Όπως ανέφερε ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης από το Βήμα της Βουλής, το πρόβλημα εντείνεται μέρα με τη μέρα, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πολιτική επιχειρησιακή πρόθεσή αντιμετώπισής του. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια, με την ίδια συχνότητα και ένταση πλέον, πωλούνται αμφιβόλου ποιότητας αντικείμενα, πάσης φύσεως που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών. Οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, αδυνατούν να ελέγξουν ακόμα και τα γνωστά σημεία, που ανθεί το παρεμπόριο.
Τόνοι παράνομων προϊόντων φτάνουν στη χώρα μας στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Υπολογίζεται ότι 1 στα 3 προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, είτε είναι απομίμηση, είτε διακινούνται από τα κυκλώματα παρεμπορίου, χωρίς φυσικά να εκδίδονται νόμιμες αποδείξεις και παραστατικά.

10.000 άδειες είναι οι νόμιμες άδειες που έχουν χορηγηθεί από το ίδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε πωλητές που δραστηριοποιούνται στο πλανόδιο εμπόριο. Υπολογίζεται ότι άλλοι 300.000 παράνομοι πλανόδιοι μικροπωλητές πωλούν τα προϊόντα τους σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο συγκεκριμένος αριθμός μπορεί να είναι και μεγαλύτερος, αφού επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή. Οι βεβαιωμένες παραβάσεις σημείωσαν αύξηση μέσα στο 2011, που έφτασε το 200%.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης, ο ετήσιος τζίρος του παράνομου εμπορίου υπολογίζεται στα 69 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 20 με 25 δισεκατομμύρια αντιστοιχούν στο παρεμπόριο. Τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο, είναι τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια ευρώ και προέρχονται από μη καταβολή ΦΠΑ, δασμούς και ασύλληπτη φορολογητέα ύλη. Μόνο μέσα στο 2010 η ΕΛ.ΑΣ, το Σ.Δ.Ο.Ε, αλλά και η Δημοτική Αστυνομία, κατέσχεσαν εμπορεύματα αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που η ύφεση έχει επηρεάσει σημαντικά το ελληνικό εμπόριο και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Η χαμηλή και συχνά εξευτελιστική τιμή των παράνομων προϊόντων, κερδίζει κατά κράτος στον ανταγωνισμό και τα καταστήματα που λειτουργούν καθ’ όλα νόμιμα, υπό αυτή τη πίεση, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. 1 στα 4 καταστήματα έχουν κλείσει, μόνο στην Αθήνα, με το ποσοστό αυτό να κινδυνεύει να αυξηθεί σημαντικά, με οδυνηρές συνέπειες για τον εμπορικό κόσμο.

Ως παράπλευρες απώλειες του λαθρεμπορίου είναι η δραματική μείωση της απασχόλησης, η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που οδηγεί σε «λουκέτα» πολλών καταστημάτων. Σε συνδυασμό με την έκρηξη του παρεμπορίου σε όλη τη χώρα, το σύνολο των παράνομων δραστηριοτήτων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 30% του Α.Ε.Π., όπως ανακοίνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου