Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Δημοσκόπηση - ΣΟΚ για τις εκλογές στο Ηράκλειο


Το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί η παραδοσιακή διαρχία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποτυπώνεται και από την πολιτική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία "POLISrc" για λογαριασμό του Flashnews.gr στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μπορεί να διατηρεί την πρώτη θέση, όπως φαίνεται, λόγω και της συμμετοχής του Ευάγγελου Βενιζέλου στο ψηφοδέλτιο Ηρακλείου,  "χάνει" περίπου 40% σε σχέση με τις εκλογές του 2009.


Απο την άλλη πλευρά η ΝΔ "χάνει" την δεύτερη θέση, καθώς συσπειρωτικά λειτουργεί και η συμμετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥ στο Ηράκλειο με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 2η θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης και όπως επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της "POLISrc" κ. Ηλίας Κυριακόπουλος "οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στη χώρα μας, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και το πολιτικό σύστημα.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό αποδεικνύουν το αληθές του παραπάνω.


Η παραδοσιακή "διαρχία" των δύο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φαίνεται να έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα όσον αφορά τη δυναμική τους στο σώμα των ψηφοφόρων.


Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αριστεράς, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγοι-Πράσινοι, αποκτούν ολοένα και περισσότερο μεγαλύτερη ισχύ και αρχίζουν να σταθεροποιούν την παρουσία τους στο "χάρτη" της αυριανής Βουλής. Το ίδιο ισχύει και για τη Δημοκρατική Συμμαχία και τους Ανεξάρτητους Έλληνες." 

 Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ερευνών αγοράς και δημοσκοπήσεων “POLISrc” για το Nομό Ηρακλείου, φαίνεται πως το 85% των Ηρακλειωτών ψηφοφόρων δεν εμπιστεύεται τη σημερινή Κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπό τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.
"Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, παρατηρείται πως ο δείκτης γέρνει προς τα αρνητικά. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια πιο θετική προσέγγιση προς το πρόσωπο των κυρίων Κουβέλη (34%), Τσίπρα (26%), Μπακογιάννη(24%) και Καμμένο (23%)" αναφέρει ο κ.Κυριακόπουλος.

Τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο Φ.Κουβέλης (34%) και ακολουθούν: Τσίπρας (26%), Μπακογιάννη (24%), Καμμένος (23%), Βενιζέλος (18%), Κατσέλη (15%), Παπαρήγα (15%), Σαμαράς (13%), Καρατζαφέρης (11%).

Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει ο Καρατζαφέρης (81%) και ακολουθούν: Σαμαράς (80%), Παπαρήγα (76%), Βενιζέλος (75%), Κατσέλη (73%), Μπακογιάννη (70%), Τσίπρας (62%), Καμμένος (60%), Κουβέλης (47%).

Σε ότι αφορά στην πρόθεση ψήφου, όπως προαναφέραμε, φαίνεται πως η επιλογή των Ευάγγελου Βενιζέλου και Ντόρας Μπακογιάννη να τεθούν επικεφαλείς των ψηφοδελτίων τους στο Ηράκλειο, δεν ήταν τυχαία.

Έτσι το ΠΑΣΟΚ με 18% έρχεται πρώτο, ενώ στις εκλογές του 2007 και 2009 στο νομό Ηρακλείου είχε λάβει 54,6% και 62,7% αντίστοιχα. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να χάνει τεράστιο μέρος της δύναμης του, με τη μείωση να φτάνει τις 40 ποσοστιαίες μονάδες περίπου, σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών το 2009.

Η ΔΗ.ΣΥ ακολουθεί με ποσοστό 15,5%.

Η ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «ισοβαθμούν» με 9%, ενώ στις εκλογές του 2007 και 2009 η ΝΔ είχε λάβει 33,5% και 23,7% αντίστοιχα.

Ακολουθούν:

ΣΥΡΙΖΑ 7% (έναντι 3,7% το 2009), ΚΚΕ 6% (έναντι 4,4% το 2009), Οικολόγοι Πράσινοι 5% (έναντι 2,3% το 2009), Κοινωνική Συμφωνία 2%, ΛΑΟΣ 1,5% (έναντι 2,1% το 2009) και Χρυσή Αυγή 1,5%, ενώ ποσοστό 3,5% επιλέγει άλλο κόμμα.

Βέβαια ρυθμιστικό ρόλο θα έχουν οι αναποφάσιστοι που ανέρχονται σε ποσοστό 13%.

Όμως να σημειωθεί πως το 70% των αναποφάσιστων, στις εκλογές του 2009 είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και μόλις το 10% είχαν ψηφίσει ΝΔ, γεγονός που δείχνει πως το ΠΑΣΟΚ θα εστιάσει την προσοχή του στην συγκεκριμένη "δεξαμενή" των ψηφοφόρων.

Επίσης ο κ. Κυριακόπουλος επισημαίνει πως "δεν πρέπει να ξεχνάμε τη λεγόμενη «αντιδραστική» πρόθεση ψήφου η οποία εκφράζεται στις μέρες μας στο δημοσκόπο. Έτσι, προεκλογικά βλέπουμε να ανεβάζουν ποσοστά αρκετά κόμματα (συνήθως εξωκοινοβουλευτικής εμβέλειας), ενώ όταν φτάνει η ώρα της κάλπης, τα κόμματα κυρίως που υπάρχουν στο ελληνικό κοινοβούλιο, συσπειρώνονται".
Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν και 2η επιλογή.

Τα αποτελέσματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς φαίνεται πως στην συντριπτική τους πλειοψηφία (26,8%) οι ερωτηθέντες δεν μπόρεσαν να επιλέξουν ένα 2ο κόμμα πέραν εκείνου που θα ψηφίσουν.

"Η εν λόγω ερώτηση έχει ένα καθαρά υποθετικό περιεχόμενο. Παρόλα αυτά, ίσως και να κρύβει πραγματικές τάσεις εκλογικής συμπεριφοράς. Όσον αφορά πάντως, το νομό Ηρακλείου βλέπουμε πως οι ψηφοφόροι φλερτάρουν περισσότερο με το κόμμα του κ. Κουβέλη (ΔΗΜΑΡ) και της κας Μπακογιάννη (ΔΗΣΥ) και πάντα σε επίπεδο δεύτερης επιλογής" αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας "POLISrc".

Η ταυτότητα της δημοσκόπησης
Η έρευνα διεξήχθη από τις 17 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 700 πολιτών άνω των 18 ετών, σε όλη την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Προφίλ Εταιρίας POLISrc
Η εταιρεία Ερευνών Αγοράς, Δημοσκοπήσεων και Προώθησης «Polis rc» (αριθμός μητρώου ΕΣΡ:47), ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2012 από τον Ηλία Κυριακόπουλο, ο οποίος έχει και τον τίτλο του Διευθύνοντα Συμβούλου. Οι δραστηριότητες της «Polis rc», καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ερευνών όπως: έρευνες κοινής γνώμης, έρευνες αγοράς, δημοσκοπήσεις εκλογικής συμπεριφοράς, κοινωνικές έρευνες κ.α. Η εταιρεία έχει αναπτύξει ήδη ένα δυναμικό δίκτυο συνεργατών- επιστημόνων, οι οποίοι αποτελούν εγγύηση αξιοπιστίας και εγκυρότητας των εργασιών της “Polis rc”. 

Ο Ηλίας Κυριακόπουλος, είναι πολιτικός επιστήμονας και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στον κλάδο των δημοσκοπήσεων, των ερευνών αγοράς και κοινής γνώμης, της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων.

Για επικοινωνία:
Ηλίας Κυριακόπουλος
Παπαμαλέκου 14 β’, Χανιά
Τηλ: (+30) 28210. 02072
Κιν.: 6974.200394
Email: 2012polis@gmail.com

Πηγή: flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου