Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Κούρεμα στα δάνεια των ιδιωτών όχι στα δάνεια των κομμάτων

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Δευτέρα 5 Μαρτίου ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας σχετικά με την αναγκαιότητα να προβλεφθούν ρυθμίσεις για "κούρεμα" των δανείων των ιδιωτών και όχι των κομμάτων. Tα δάνεια των ιδιωτών – ιδιαίτερα τα στεγαστικά δάνεια – είναι μία ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είχαν παρθεί προ κρίσης, και μάλιστα σε εποχές που οι τράπεζες «πουλούσαν» τα δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Σήμερα όμως, δύο χρόνια και πλέον, μέσα στην οικονομική κρίση, με την ύφεση να βουλιάζει την αγορά και την ανεργία να καλπάζει πολλά από αυτά τα δάνεια δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ακόμα και από δανειολήπτες μέχρι πρότινος φερέγγυους.


Θα πρέπει να προβλεφθεί ένα «κούρεμα» και των δανείων των ιδιωτών. Κυρίως των στεγαστικών δανείων, που αποτελούν το 52% των χορηγηθέντων δανείων, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα να ρυθμιστούν και τα καταναλωτικά δάνεια – πιστωτικές κάρτες και τα επιχειρηματικά δάνεια, που είναι πλέον και αυτά στο «κόκκινο» σε μεγάλο ποσοστό.

Η αρχή έγινε με τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων και τη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών που μειώνει τις δόσεις των δανείων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Έλληνες πολίτες όμως δεν είναι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα οιονεί επισφαλή δάνεια δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Πρέπει άμεσα να μελετηθεί ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στους έλληνες δανειολήπτες να αντεπεξέρθουν στις υποχρεώσεις τους με βάσει τα νέα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν στην Ελλάδα της κρίσης. Οι δόσεις των δανείων πρέπει να υπολογίζονται σε συνάρτηση με το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα. Για παράδειγμα, η δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% έως  μάξιμουμ  το 50% του οικογενειακού εισοδήματος.

«Κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών εφαρμόστηκε στην Ισλανδία, που βίωσε από τους πρώτους την οικονομική κρίση, με το ποσοστό να φθάνει το 16% του Α.Ε.Π. της χώρας. Ανάλογο σχέδιο εφαρμόστηκε και στις Η.Π.Α., όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφώνησε με 5 από τις μεγαλύτερες τράπεζες, προκειμένου να διαγραφεί μέρος των οφειλών των στεγαστικών δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου