Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Αποδέχεται η κυβέρνηση την πρόταση 75 βουλευτών για αλλαγές στο «πόθεν έσχες»

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αποδεχτεί την πρόταση νόμου 75 βουλευτών, με πρωτοβουλία του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, για αλλαγές στον έλεγχο «πόθεν έσχες» δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας στη Βουλή. Εξ αρχής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή θετικός σε κάθε πρωτοβουλία που έχει στόχο τη διαφάνεια και σημείωσε ότι «είναι ίσως η πρώτη φορά που βρισκόμαστε ενόψει της υιοθέτησης από την κυβέρνηση μιας πρότασης νόμου βουλευτών».


Η πρόταση νόμου αφορά τον έλεγχο σε βάθος του «πόθεν» με έμφαση στο «έσχες», δηλαδή στη διερεύνηση και αποκάλυψη των περιπτώσεων που για ευνόητους λόγους αποκρύπτονται περιουσιακά στοιχεία.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση και υπογράμμισε και ο κ. Κακλαμάνης η ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεπαρκής γιατί περιορίζεται στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων που καταγράφει κάθε χρόνο ο υπόχρεος και δημοσιοποιούνται μόνο οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων, ενώ είναι προφανές ότι «κανένας απατεών και κανένας καταχραστής δημοσίου χρήματος δεν καταγράφει στη δήλωσή του τα προϊόντα των εγκληματικών του δραστηριοτήτων».

Στην πρόταση νόμου προτείνεται η υποβολή πρόσθετης δήλωσης παραίτησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου από την κυριότητα ή άλλο δικαίωμα σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραληφθεί από τη δήλωση «πόθεν έσχες» κάθε υπόχρεου.

Επιπλέον, για τους διατελέσαντες από το 1974 μέχρι το 2010 πρωθυπουργούς, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς και εάν έχουν αποβιώσει για τους κληρονόμους τους, προτείνεται να επιβάλλεται αναδρομικός έλεγχος «πόθεν έσχες» από το έτος που ανέλαβαν καθήκοντα μέχρι και το 2010.

Προτείνεται τέλος να επιβάλλεται η ανάρτηση στον ιστότοπο της Βουλής στο διαδίκτυο όλων των δηλώσεων των υπόχρεων, δηλαδή: πρωθυπουργών, αρχηγών πολιτικών κομμάτων, υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, διαχειριστών κομμάτων, γενικών και ειδικών γραμματέων, της κυβερνήσεως, γενικών γραμματέων περιφερειών και λοιπών κρατικών λειτουργών, δικαστών και εισαγγελέων, διοικητών, υποδιοικητών και γενικών διευθυντών τραπεζικών ιδρυμάτων, μετόχων και εταίρων επιχειρήσεων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και ημερησίων ή περιοδικών εντύπων, δημοσιογράφων, στελεχών κρατικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, ΙΚΑ κτλ.

Την πρόταση νόμου αποδέχεται και η ΝΔ με εφόσον γίνουν αποδεκτές και ρυθμίσεις που πρότεινε η ίδια με δική της πρόταση που κατέθεσε ήδη από το Μάιο του 2011. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ. Ο Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε ότι το κόμμα του δεν είναι αντίθετο με τη λογική αλλά θεωρεί ότι η πρόταση νόμου δεν είναι επαρκής για να αντιμετωπίσει την ανεπάρκεια της ισχύουσας νομοθεσίας. Από το ΛΑΟΣ ο Κώστας Αϊβαλιώτης χαρακτήρισε την πρόταση νόμου προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Βασίλη Μουλόπουλο δήλωσε ότι την υποστηρίζει με επιφυλάξεις και πρότεινε τα «πόθεν έσχες» να ισχύει για όλους καθώς και να μην υπάρχει απόρρητο περιουσιακή κατάστασης για κανέναν.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου