Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Βροχή νομοσχεδίων στη Βουλή

Με ένταση ξεκίνησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου, αρμοδιότητας των υπουργείων Υγείας και Εργασίας. Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος ψηφίζεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το PSI, το οποίο κατατέθηκε μετά την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.



Αιτιολογώντας την επιλογή συζήτησης του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε πως προκειμένου να επιτευχθεί το κούρεμα του χρέους και η ανταλλαγή των ομολόγων, πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο ατελές ελληνικό νομικό πλαίσιο, το οποίο δεν προβλέπει συλλογική εκπροσώπηση των ομολογιούχων- και «προκειμένου να υπάρχει πλήρες ισχύον ελληνικό δίκαιο, πρέπει να δημοσιευθεί ο νόμος μέχρι αύριο, ώστε να εκδοθεί η σχετική πράξη του υπουργικού συμβουλίου, αλλιώς δεν θα προλάβουμε τις προθεσμίες του Μαρτίου: Η 12η Μαρτίου, (σ.σ. ημέρα της ανταλλαγής των ομολόγων που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο),  είναι πάρα πολύ κοντά στην 14η Μαρτίου, ημερομηνία που έχει ανάγκη η χώρα ταμειακά διαθέσιμα». 
«Δεν νομίζω πως θα ήθελε κανείς να διευκολύνει ομολογιούχους- και μάλιστα αυτούς που είναι αρρύθμιστες οντότητες και κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου χρέους» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος. 

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο, γίνεται καθώς «κανείς ομολογιούχος δεν θα ερχόταν με ελληνικό δίκαιο». Από κει και πέρα, «το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης είναι το δίκαιο του τόπου εκτέλεσης- δηλαδή το ελληνικό δίκαιο- και δεν υπάρχει καμία απειλή για τη δημόσια περιουσία, (δρόμοι, πλατείες, ορυκτός πλούτος, αρχαιολογικοί χώροι), για οτιδήποτε σχετίζεται με τη δημόσια κτήση και υπόσταση». 

Οι εξηγήσεις του κ. Βενιζέλου, συνάντησαν τη συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και την αντίθεση των μικρότερων κομμάτων.
«Οι προθεσμίες είναι για την ανταλλαγή των ομολόγων και όχι για την συζήτηση του θέματος στη Βουλή. Η ομολογία του υπουργού ότι το νομοσχέδιο γίνεται κατεπείγον επειδή στις 14 Μαρτίου θα πρέπει να πληρώσουμε το ομόλογο των 14 δισ., δείχνει πως δεν ήταν κατεπείγουσα η υπερψήφιση του νομοσχεδίου» υποστήριξε ο Π. Μαρκάκης (ΛΑΟΣ). 

«Ο ακριβής χρόνος ψήφισης, έχει πολύ μεγάλη σημασία» απάντησε στον εισηγητή του ΛΑΟΣ ο Ε. Βενιζέλος. «Το κόμμα σας έχει υπερψηφίσει με ενθουσιασμό τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που έχει συσταθεί για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και την ανάληψη των σχετικών δεσμεύσεων. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο απ' αυτό που ψηφίσατε».
Σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το PSI, «ο κάθε σπεκουλαδόρος θα μπορεί να βγει απ' τη διαδικασία και να αξιώνει να πληρωθεί στο άρτιο» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. 

«Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Θέλουμε να καταστήσουμε το χρέος βιώσιμο, να μην καταβληθούν τα ποσά ως χρεολύσια απ' τις 14 Μαρτίου και μετά, να μετακινηθούν τα ομόλογα, να μετακινηθεί η ονομαστική τους τιμή και ο χρόνος πληρωμής, να δώσουμε μια νέα ευκαιρία στον τόπο, να νοιώσουν οι Ελληνες καταθέτες ασφαλείς και να φέρουν τις καταθέσεις τους πίσω; Θέλουμε να μας κρατήσουν οι εταίροι μας στο ευρω, ή θέλουμε να παίζουμε παιχνίδια χρεοκοπίας, παιχνίδια με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Στο όνομα της μείωσης των μισθών και συντάξεων, θέλετε να μην μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις;» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Αριστεράς. 

«Είναι απαράδεκτο, αυτός ο ψυχρός εκτελεστής να απευθύνεται μ' αυτόν τον ιταμό τρόπο προς το ΚΚΕ» απάντησε ο εισηγητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Το PSI αποτελεί κρίκο σε μιαν αλυσίδα με συνέπεια την χρεοκοπία του λαού- και απ' αυτή την άποψη δεν θα παίξουμε στα διάφορα επιχειρηματικά παιχνίδια των ομολογιούχων».
«Ο υπουργός κάνει κατάχρηση του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση αφιερώνει στον εαυτό της τέσσερις μήνες από την 26η Οκτωβρίου και δίνει στη Βουλή λίγες ώρες.
Μετατρέπεται το Κοινοβούλιο σε θυροκολλητή τετελεσμένων αποφάσεων» παρατήρησε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις «προαπαιτούμενες ενέργειες», σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές διατάξεις και τον πρόσθετο προϋπολογισμό, καθώς επίσης και τροπολογίες για τα ερευνητικά ιδρύματα.

Η διαδικασία του επείγοντος με την οποία εισήχθη προς συζήτηση το νομοσχέδιο, για τα συνταξιοδοτικά και τα εργασιακά, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της Αριστεράς που έκαναν λόγο για κατάργηση της δημοκρατικής λειτουργίας της Βουλής.

Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Νικολόπουλος όσο και ο αρμόδιος τομεάρχης Αθανάσιος Γιαννόπουλος, επέκριναν το γεγονός ότι στα 48 άρθρα του ν/σ που αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, προστέθηκαν και άλλες 100 άσχετες διατάξεις.
 
Την πιο έντονη αντίδραση προκάλεσαν τα άρθρα του υπουργείου Παιδείας που προβλέπουν την μετατροπή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, για τα οποία ζήτησαν την απόσυρση τους και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δεν το απέκλεισε, αφού γίνει αύριο σχετική συζήτηση.

«Μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους αυτή η διαδικασία. Να αποσυρθούν αυτές οι διατάξεις, που στο όνομα της σωτηρίας της χώρας οδηγούν στην απόλυτη εξαθλίωση τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους» σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

«Τίθεται μείζον θέμα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών με την κατά συρροή τακτική την οποία εφαρμόζεται με τα νομοσχέδια» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Τόσο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης όσο και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος αντέτειναν ότι η διαδικασία του επείγοντος ή του κατεπείγοντος των νομοσχεδίων που ψηφίζει η Βουλή, έχει να κάνει με τις δανειακές υποχρεώσεις της
χώρας και τις αποφάσεις του Eurogroup, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να ψηφιστούν μέχρι  29 Φεβρουαρίου όλα όσα απορρέουν από την εφαρμογή του μνημονίου.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη με το χαρακτήρα του επείγοντος.

Αλλο ένα νομοσχέδιο, του υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, θα ψηφιστεί έως την άλλη Τετάρτη.

Τα νομοσχέδια που κατατίθενται και ψηφίζονται εντός της εβδομάδας περιέχουν «την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών» εφαρμογής του νέου οικονομικού προγράμματος, όπως έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα να ολοκληρωθούν νομοθετικά πριν από τις 29 Φεβρουαρίου.

Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινει και η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τη νομοθεσία που διέπει το PSI», το οποίο ξεκινάει ήδη μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και με το IIF.

Η νομοθετική ρύθμιση για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που θα ισχύσουν αναδρομικά, σε οκτώ ισόποσες δόσεις, από το Μάιο προβλέπει τα ακόλουθα:

Κύριες συντάξεις:
Τα ποσά της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνουν 1.300 ευρώ και καταβάλλονται από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και τους λοιπούς φορείς κύριας Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μειώνονται κατά 12% από 1.1.2012.
Η μείωση αυτή καταλαμβάνει και το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της καταβλητέας την 1/1/2012 κύριας σύνταξης.
Το ποσό της κύριας σύνταξης μετά και την παραπάνω μείωση της δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ.
Όταν δικαιούχοι για τη σύνταξη λόγω θανάτου είναι περισσότεροι του ενός, το ποσό πέραν των 1.300 ευρώ συνολικού ποσού σύνταξης μειώνεται κατά το ως άνω ποσοστό.
Το εναπομείναν ποσό σύνταξης επιμερίζεται κατά τα ποσοστά των δικαιοδόχων.
Επικουρικές συντάξεις
Τα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), τους Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τους Τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), τους Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, του ΤΑΥΤΕΚΩ, μειώνονται από 1.1.2012 ως εξής:
Οι συντάξεις έως 250 ευρώ, κατά ποσοστό 10% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200 ευρώ.
Οι συντάξεις από 250,01 ευρώ έως 300 ευρώ, κατά ποσοστό 15% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 225 ευρώ.
Οι συντάξεις από 300,01 ευρώ και άνω κατά ποσοστό 20% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 255 ευρώ.
Τα ποσοστά των μειώσεων αυτών καταλαμβάνουν και το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της καταβλητέας την 1/1/2012 επικουρικής σύνταξης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από τη μείωση των παραγράφων 1 και 2, του άρθρου αυτού, εξαιρούνται οι συνταξιούχοι που προβλέπονται από τις διατάξεις του τέταρτου και πέμπτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Οι προαναφερθείσες αναδρομικές μειώσεις παρακρατούνται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τη σύνταξη Μαΐου 2012.
Τα ποσά των μειώσεων των συντάξεων αποτελούν έσοδα του φορέα από τον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη.
Το καταβαλλόμενο ποσό του εξωϊδρυματικού επιδόματος των παρ.1 και 2 του άρθρου 42 του ν.1140/1981, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και το ανώτατο ποσό προσαύξησης της σύνταξης των συνταξιούχων ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω απολύτου αναπηρίας της παρ.3 του ιδίου ως άνω άρθρου υπολογίζονται με το ποσό που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της 31.12.2011. 

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου